Duden en Jupiter Park in Forest

Beliris
217 280m2
3 500 000 € TVAC
SML - Studio Mathieu Lucas / Greisch
,
Wij willen de identiteit van elk van de parken respecteren, hun sterke punten versterken en de fantasie die ermee verbonden is naar boven halen... en zo een complementair en globaal aanbod voorstellen.

Alvorens een visie, een programma of een schets voor te stellen, lijkt het van belang om eerst de identiteit, het gebruik en het doelpubliek van elk van de drie parken en van elk van hun deelgebieden vast te stellen; maar ook om meer in het algemeen rekening te houden met het aanbod van de voorgestelde sector op het gebied van infrastructuur, recreatie, sport, cultuur en groene ruimten. De kwaliteit van dit ensemble is dat het een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden en landschappen biedt en daardoor een zeer breed publiek tevreden stelt. Deze complementariteit moet worden versterkt en niet teniet worden gedaan door te proberen overal een beetje van te doen.

Het Parc de la Forêt, dat geen deel uitmaakt van de missie, moet zijn huidige identiteit behouden, die spelen en wandelen combineert in een configuratie die zeer nauw aansluit bij zijn directe omgeving. Duden Park moet ook zijn huidige aantrekkingskracht behouden. Niettemin is er ruimte om sommige van zijn troeven te versterken en om activiteiten en gebruiksmogelijkheden te ontwikkelen die verband houden met zijn identiteit, maar die het huidige gebruik en de rol van het erfgoed niet in de weg staan. Ten slotte biedt de vaagheid van het huidige gebruik en de identiteit van het Jupiterpark ons de gelegenheid om er een nieuwe identiteit voor te ontwikkelen, met respect voor het verleden. Het zou een centrum van de wijk kunnen worden, een oriëntatiepunt, een plaats van samenkomst en dynamische activiteiten die rechtstreeks verband houden met een dichte en aantrekkelijke buurt.