Duurzaam wijkcontract Klein Zwitserland

Gemeente Elsene + Dienst Stadsvernieuwing
Res Derelictae & ARIES
"Deze tot nu toe verwaarloosde gemengde wijk in het hart van de universiteiten in het zuidelijke deel van Elsene is de eerste die een wijkcontract krijgt."

De wijk Klein Zwitserland is een woonwijk, doordrenkt van de bruisende sfeer die de omliggende universiteiten creëren. Een mix van woningen en studenten die soms moeilijk te verzoenen is. Hoewel de aanwezigheid van de universiteiten ongetwijfeld een zegen is voor de wijk, verstoort de intense dynamiek van de winkel- en restaurantindustrie, die van de wijk ook een mekka voor het studentenuitgaansleven maakt, soms de gewenste rust.

Hoewel de wijk haar industriële charme lijkt te hebben ingeruild voor luxe studentenwoningen, heeft ze toch een goede mix van bewoners. Er zijn twee opvallende negatieve punten naar voren gebracht door bewoners en gebruikers: de slechte kwaliteit van de openbare ruimtes, die weinig in aantal zijn, te concreet, vervallen en vies, en het gebrek aan diversiteit in het voorzieningenaanbod.

Voor de toekomst willen de bewoners en gebruikers dat de wijk duurzamer wordt en inspeelt op de klimatologische uitdagingen van deze tijd door met name de gevolgen van hitte te verminderen. Ze willen dat de wijk gebruiksvriendelijker wordt, door de zichtbaarheid van het werk van de wijkverenigingen te verbeteren, meer permeabiliteit tussen de verschillende gebruikers te creëren, ruimtes te delen en verschillende werelden te laten samenkomen.

Het Duurzame Wijkcontract stelt een aantal zeer concrete acties voor om al deze problemen aan te pakken, naast de gewestelijke verplichtingen waaraan voldaan moet worden: oprichting/renovatie van een kleuterschool, oprichting van een buurtcentrum en opleidingscentrum, renovatie van de Rotonde de la Plaine de la Petite Suisse, creatie van woningen, verbetering en uitbreiding van bestaande openbare ruimtes, oproepen voor burgerprojecten, een project ter voorkoming van de nachtcode en risicogedrag, enz.