Botanische tuin speeltuin

Bruxelles Environnement
2 300m2
934 000 € HTVA
JZH ingénieurs

Tegenwoordig wordt het sportterrein intensief gebruikt door de jongeren van de wijk, hoewel zij slechts een deel van de beschikbare ruimte in beslag nemen. Hun huidige locatie creëert veel restruimte. De speelplaats wordt onvoldoende gebruikt, ondanks het gebrek aan kinderopvang in de buurt. Het speel- en sportterrein van de Botanische Tuinen, tegenover een dichte buurt met een groot aantal grote en sociaal-economisch achtergestelde gezinnen, heeft het potentieel om te worden ontwikkeld als speelterrein en als toegangspoort tot de rest van de groene ruimte.

De speelplaats is ontworpen in overeenstemming met zijn omgeving. Heel natuurlijk in het zuiden, en meer stedelijk in het noorden.
De ruimte van de speeltuin is vergroot, als antwoord op de grote vraag van de buurt. Een speelruimte voor oudere kinderen, dicht bij de natuur, zoals een wandeling in het bos die doet denken aan de Botanische Tuinen, en een speelruimte voor jongere kinderen met uitzicht op de wijk en gemakkelijk toegankelijk.
Een sportterrein dat openstaat voor de buurt met geometrische vormen die overeenkomen met de omringende stedelijke omgeving.
Een verkeersruimte met fietsenrekken en een drinkfontein voor iedereen. Het trottoir wordt breder en verwelkomt de bezoekers in deze ruimte, die toegang biedt tot de sportvelden, het terras onder de bomen en de speeltuin.

De speelplaats is verdeeld in twee zones, met een grote zandbak voor de jongere kinderen, die gemakkelijk toegankelijk is en uitkijkt op de wijk, en een platform met uitzicht op de Iris-tuin en de bomen voor de oudere kinderen. In elk gebied zijn er schommels, een tourniquet en een glijbaan, aangepast aan de leeftijdsgroep. Verschillende rubberen heuvels geven reliëf aan de grond en voegen speelsheid toe. De toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit is bestudeerd om iedereen toegang te geven. Sommige van de spelletjes zijn zo gekozen dat ze voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn, om niemand te stigmatiseren.

Twee ruimtes combineren sport, ontmoeting en ontspanning. In het noorden wordt een terras met bankjes onder de bomen gecombineerd met optrekstangen, terwijl in de speeltuin picknickmeubilair grenst aan fitnesselementen.

Elke zone kan onafhankelijk van de andere worden gesloten. De sportvelden kunnen dus open blijven terwijl de rest van het gebied veilig blijft.
Er zijn 3 toegangsdeuren voor het publiek en 1 toegangsdeur voor het onderhoud van de helling. De sportruimte en het terras staan met elkaar in verbinding.

Alvorens de schets op te stellen, heeft Zweden 36 een enquête gehouden onder de gebruikers van dit deel van het park (ouders, kinderen, tieners, jeugdwerkers, buurtbewoners, enz.) Parallel met deze vragenlijsten heeft het ontwerpbureau gesproken met personen die goed bekend zijn met het functioneren van de wijk, zoals wijkagenten, jongerenwerkers, verenigingen, enz. Dit overleg heeft het mogelijk gemaakt de plaats van de sportvelden, de behoefte aan bepaalde infrastructuren, de te handhaven transparantie en de aansluiting van dit gebied op de omliggende wijk ter discussie te stellen.

Het voorlopige project werd aan de bewoners voorgesteld tijdens een bijeenkomst op de bestaande speelplaats met een groep gebruikers. Dankzij de opmerkingen van de inwoners werden sommige opties gewijzigd.