Botanic Garden Playground

Bruxelles Environnement
2 300m2
934 000 € HTVA
JZH ingénieurs

Today, the sports area is used intensively by the young people of the district, although they only occupy part of the available space. Their current location creates a lot of residual space. The playground area is underused despite the lack of childcare facilities in the neighbourhood. The playground and sports area of the Botanical Gardens, facing a dense neighbourhood with a large number of large and socio-economically disadvantaged households, has the potential to be developed as a play area and as a gateway to the rest of the green space.

The playground has been designed in accordance with its environment. Very natural in the south, and more urban in the north.
The space of the playground has been increased, responding to the high demand of the neighbourhood. A play area for older children, close to nature, like a walk in the forest reminiscent of the Botanical Gardens, and a play area for younger children facing the neighbourhood and easily accessible.
A sports area open to the neighbourhood with geometric shapes corresponding to the surrounding urban environment.
A traffic area with bicycle racks and a drinking fountain for everyone. The pavement widens to welcome visitors to this space, which provides access to the sports fields, the terrace area under the trees and the playground.

The playground is divided into two areas, with a large sandpit for the younger children, easily accessible and facing the neighbourhood, and a platform overlooking the Iris garden and trees for the older children. In each area there are swings, a turnstile and a slide adapted to the age group. Various rubber mounds give relief to the ground, adding playfulness. Accessibility for people with reduced mobility has been studied to allow access for all. Some of the games have been chosen to be accessible and usable by all, so as not to stigmatise anyone.

Two areas combine sport, meeting and relaxation. To the north, a terrace with benches under the trees is combined with pull-up bars, while in the playground, picnic furniture is adjacent to fitness elements.

Each area can be closed independently of the other. The sports fields can therefore remain open while the rest of the area remains secure.
There are 3 public access gates and 1 access gate reserved for the maintenance of the slope. The sports area and the terrace communicate with each other.

Before drawing up the sketch, Sweden 36 carried out a questionnaire for the users of this area of the park (parents, children, teenagers, youth workers, local residents, etc.). In parallel with these questionnaires, the design office met with resource persons who are very familiar with the functioning of the neighbourhood, such as neighbourhood agents, youth workers, associations, etc. This consultation made it possible to question the location of the sports fields, the need for certain infrastructures, the transparency to be maintained, and the connection of this area with the surrounding neighbourhood.

The preliminary project was presented to the inhabitants in a meeting on the existing playground with a group of users. Thanks to the comments of the inhabitants, some options were modified.