Duurzame wijk Tivoli

Région Bruxelles-Capitale (SDRB, IBGE)
bOb361 / E.V.R. / Lhoas & Lhoas / Périférique / Pierre Blondel
Thomas et Piron / Socatra
,
Deze wedstrijd gaf ons de kans om te werken aan de openbare ruimte van een nieuwe duurzame wijk.

In samenwerking met Ana Beja da Costa, landschapsarchitect, werd Suède 36 geïntegreerd in een team van verschillende architectenbureaus. Het project is gestructureerd rond een centrale voetgangersas, met wateropvanggoten, een grote hoeveelheid vegetatie en veelzijdig, speels straatmeubilair.

Een breed betonnen pad slingert zich door deze as en verbindt de verschillende ruimten van het terrein, tot aan de binnenkant van de blokken. Rond twee bestaande platanen ontwikkelt zich een park dat ruimte biedt voor ontspanning en ademhaling in een dichte buurt. Een groot multifunctioneel meubel bedekt de minimale beschermingszone van de boomwortels en wordt achtereenvolgens omgevormd tot een terras, een opstapje, een rustplaats, een speelplek of een ontmoetingsplaats. Het is een herkenningspunt en een totem van identiteit voor de nieuwe wijk.

Een pleintje zorgt voor een verbinding met de Molenbeekstraat en de omliggende wijk. Het is een stedelijke, minerale, open en multifunctionele plaats. Het sluit op een geleidelijke manier aan op het park, de straatstenen liggen uit elkaar om het gras geleidelijk de overhand te geven.