Transformatie van de voormalige Byrrh-fabrieken

CPAS Stad Brussel
En association avec A2M
,
We vonden het belangrijk om het gebouw open te stellen voor de stad.

In dit opmerkelijke, beschermde gebouw zullen dagelijks 150 mensen komen werken en wordt een grote crèche geopend. Het voorstel van Suède 36 is om deze nieuwe functies te verbinden met hun omgeving en het gebouw open te stellen voor de stad. De bestaande gevel is vrij gesloten en de indeling ervan laat geen grote ingrepen toe. Het kruispunt van de straten Lefèvre en Moorselde heeft een grote driehoekige leegte van asfalt. Wij stelden voor een "parvis" te creëren, een klein openbaar plein voor de buurt.

Deze groene interface zou worden uitgerust met bankjes, fietsenstallingen, schijnwerpers en voetgangersoversteekplaatsen om de aangrenzende trottoirs met elkaar te verbinden. De bomen zouden worden geplant zonder de bestaande gevels te versluieren, wat wordt versterkt door de inrichting van een discrete openbare ruimte. De cafetaria van het zakencentrum, geplaatst op de hoek van het gebouw, sluit aan op deze nieuwe openbare ruimte die een terras wordt.

In ons voorstel zijn de meeste materialen die voor de bouw van het pleinmeubilair worden gebruikt, hergebruikt. Zo zijn de schanskorven waaruit de beschermingsmuren en de plantenbakken bestaan, afkomstig van de sloop van het Byrrh-gebouw zelf.

Dit was het resultaat van een wedstrijd waarbij het project van Zweden36 de tweede plaats behaalde.