"De Vitrine" commercial laboratory

Atrium Bruxelles
33m2
This "laboratory" would fit in with the sober, elegant and original image of the area.

Suède 36 won this competition launched by Atrium in 2010 for a design pavilion for place du Nouveau Marché aux Grains in central Brussels trendy rue Dansaert district. This area would allow prospective traders or designers to test their trading concept and put them on display for 2 or 3 months in appropriate surroundings.

Based on the extrusion principle, re-working a traditional shape, the volume acquired is given a perforated skin making it easily identifiable and enhancing its formal abstract nature. The blanket white colour and the nighttime light-play make this a new reference point for the area just a few metres from the new fashion museum.

The pavilion is placed on a wooden support and is made up of prefabricated elements measuring 2.5 x 2.5m. This maximum size covers all building principles with the repetition of two pre-fabricated elements (walls and roof) made of a steel frame. They have a double-glazed insulating skin and a white thermo-coated aluminium perforated skin. This principle keeps costs low, allows quick assembly and dismantling and "endless" extension of the basic principle.